Channels Respond to messages from multiple channels in one place.
 
  • Диди Иванова

Д-р Ферид Мурад за L- аргинина, азотния оксид и Арги+

Updated: Mar 11, 2018

Д-р Ферид Мурад, д.м., PHD, е носител на Нобелова награда за физиология или медицина през 1998 г. и световно известен за работата си върху сигналните пътеки на азотния оксид. В краткоинтервю той споделя вижданията си за „чудодейната молекула“ и уникалната формула на Арги +.


Защо сърдечносъдовото здраве се е превърнало в толкова сериозен проблем в съвременното ни общество?


Днес кръвоносните системи на повечето от нас са увредени, поради множество фактори като стрес, тютюнопушене, остаряване, наднормено тегло, липса на движение, преработена и нездравословна храна, недостатъчни количества свежи плодове и зеленчуци, пиене на твърде малко чиста вода.


Много се говори за L-аргинина. Кажете ни защо е важен той.


L-аргининът е жизненоважна аминокиселина, която тялото ни произвежда, когато приемаме определени храни. Но процесите на остаряване, нездравословният начин на живот и хранене могат да ограничат синтеза ѝ. В съчетание със синергични нутриенти и витамини L-аргининът повишава производството на азотен оксид, който пък от своя страна поддържа гъвкавостта на артериите и така подкрепя кръвообращението и сърдечносъдовото здраве.


Бихте ли разяснили защо връзката между L-аргинина и азотния оксид е толкова важна?


Азотният оксид е молекула, която тялото естествено образува във вътрешния слой на стените на кръвоносните съдове, наричан ендотел. Ендотелът играе водеща роля за съдовия тонус и структура. Азотният оксид е ендогенна (произвеждана в тялото) сигнална субстанция. Той се произвежда в здравия съдов ендотел от прекурсорната молекула на аминокиселината L-аргинин.


Вашите изследвания върху азотния оксид получиха Нобелова награда за физиология или медицина. Разкажете ни повече.

 

Ключовото ми изследване демонстрира, че азотният оксид действа в сърдечносъдовата система като сигнална молекула за разширяване на кръвоносните съдове. Получих Нобелова награда за откриването на някои от биологичните ефекти на азотния оксид и ролята му в клетъчната сигнализация. Темата днес се е превърнала в една от най-бързо развиващите се сфери в биологията.


Бихте ли споделили с нас какво друго казва науката за L-аргинина, азотния оксид и повишаването на нивата на аминокиселината в тялото?


Когато ендотелът е лишен от азотен оксид, кръвообращението може да бъде затруднено. А ако кръвта не циркулира свободно през артериите, може да се влоши сърдечносъдовата дейност. Затова азотният оксид е необходим за поддържане и подкрепа на здрава сърдечна система. Един от начините да повишим количеството на азотния оксид, е посредством екзогенен орален прием на L-аргинин, при условие, че дозата се контролира и е съпътствана от подходящи нутриенти.

З

ащо L-аргининът представлява мощен инструмент за подпомагане на сърдечносъдовата система?


За разлика от някои по-конвенционални подходи към сърдечносъдовото здраве, L-аргининът осигурява безопасна и ефективна подкрепа без неблагоприятни ефекти. Или с други думи – вече съществува натурален метод за създаване на азотен оксид в човешкото тяло.


С какво ви спечели Aрги +?Мисля, че добавянето на определени плодови екстракти и витамини е много интересен подход. Коктейлът от антиоксиданти и фитонутриенти може да допринесе за задействане на преобразуването на L-аргинина в азотен оксид. Продуктът съдържа плодови екстракти, набиращи все по-голяма популярност в поддържането на сърдечносъдовото здраве като нара, гроздовите семки и др.

43 views0 comments