• Диди Иванова

Колаген - имаш ли нужда от него?

Updated: Jan 18, 2019

Колаген - кой ли вече не е чувал за него ?


Какво е колаген?

Първата ексклузивна козметична хранителна добавка на Форевър Ливинг ви помага да контролирате процеса на стареене. Колагенът е протеин и една от най‐важните структурни съставки в телата ни. Вече никой няма съмнение, че той играе изключително важна роля за осигуряването на еластичността и регенерацията на кожата, костите, сухожилията, ставните връзки, скелетните мускули и дори храносмилателния тракт. Колагенът комбиниран с еластин и кератин се намира в третия слой на епидермиса. Тези компоненти работят заедно за създаването на кожата на тялото, за нейното външно и вътрешно състояние. Те определят качеството на еластичността на кожата, издръжливост и здравина.

За съжаление необходимото количество колаген в организма се произвежда в нужното количество до 30-годишна възраст, а след това производството му намалява. Това разстройва структурата на колагеновите връзки, те губят своята цялост и еластичност - кожата страда и се появяват бръчки, косата става по‐тънка, появява се целулит, ставите са по‐сковани и по‐малко гъвкави. 

За загубата на така наречения „протеин на младостта“ има значение не само възрастта, но и фактори като: •    Прекалено активни мимики; •    Лоши навици (тютюнопушене, алкохол); •    Нервно-психични разстройства (депресия, стрес); •    Небалансирана диета; •    Продължително излагане на кожата на директна слънчева светлина; •    Отрицателното състояние на околната среда.

Какви ползи имаме, ако добавим колаген в менюто си?

•    Подобряване качеството на кожата; •    Изглаждане на бръчките; •    Поддържане еластичността на кожата и нейната хидратация; •    Заздравяване на рани; •    Премахване на акне; •    Заздравяване на косата и ноктите; •    Подпомага отслабването и изгарянето на целулита; •    Подобряване здравето на червата и храносмилателната система, облекчава храносмилателни проблеми; •    Подсилва имунната система; •    Подобряване здравето на черния дроб; •    Подобряване здравето на костите, предотвратяване дегенерацията на ставите, намаляване на болката при остеоартрит.


Видове колаген? Интересно е, че не всички колагени са еднакви. Според структурата се различават 28 типа колаген в човешкото тяло. Над 90% обаче от колагена в тялото е тип 1 и той се намира в най-голямо количество в кожата, сухожилията, съдова лигатура, органи и в костите.

Според произхода на колагена – т.е. от какъв източник е извлечен има три вида: животински, растителен и морски колаген (колаген от риба):

1. Животинският колаген се извлича от кожата и костите на добитък, свине, дори пилета, богат е на колаген тип1 и тип3. Колаген тип 1 и тип 3 са основни компоненти на сухожилията, костите, кръвоносните съдове, очите и кожата. Той също е богат източник на пролин и глицин – аминокиселини, които имат редица предимства - от намаляване на умората до възстановяване на увредена от слънце кожа.

2. Растителен колаген - извлича се от растителни източници, обикновено пшеничен протеин.

3. Морският колаген е влакнест протеин, извлечен от люспите и кожата на морски риби. Той също е богат на колаген тип 1, пролин и глицин. Изследванията обаче показват, че рибните колагенови пептиди са по-малки, което в резултат дава по-добрата им бионаличност, попадайки в човешкия организъм. Затова морският колаген е приет за по-качествен, защото по-бързо и лесно се усвоява. Съвременните изследвания посочват, че рибният колаген се усвоява почти 7 пъти по-добре от животинските източници на колаген ( а предвид, че в днешно време не е въпросът с какво се храним, а какво усвояваме, това си е важно предимство).


Хидролизиран колаген?

Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато купувате колаген – независмо дали е животински или морски – е дали е хидролизиран. При хидролизирането молекулата на колагенa значително се намалява до т.нар. пептиди, в резултат на което той се усвоява в пъти по-лесно (което е чудесно, ако имате проблеми с разграждането на протеините) и по-голямата част преминава в кръвния поток. А от кръвта колагеновите пептиди (съдържащи хидроксипролин) се транспортират в целевите тъкани, напр. кожа, кости и хрущял, където пептидите действат като градивни елементи за клетките и стимулират производството на нови колагенови влакна (т.е. когато човек започне да приема колаген, естественото производство на колаген в организма също се увеличава).

Колаген и витамин С? Проучванията показват, че синтезът на колаген се стимулира от витамин С т.е. без витамин С – процесът на производство на колаген се прекъсва, така че винаги гледайте състава на хранителната добавка – дали също съдържа и витамин С, както и увеличите приема на богати на витамин С храни.


Моят съвет:

За красота и здраве включи колаген в ежедневното си меню!  1.    Приемай добавки с рибен колаген за стегната, хидратирана и млада кожа, за здрави стави и кости и за балансирано чревно здраве. 2.    В кухнята за желиране използвай чист желатин от пасищни животни. 3.   Колаген от пасищни животни на прах можеш да добавяш към смутита, фрешове, сокове, сутрешното кафе, следобедния чай, към супи и ястия; може да добавяш в печива – мъфини, бисквити и други. 


Грижи се за тялото си – то ще ти се отблагодари!


С теб съм,

Диди

 СВЪРЖИ СЕ С МЕН

тел.: +359 887 127 134

ДАНИЕЛА ИВАНОВА

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Bulgaria - България

flpaloevera@abv.bg

сертификат международен научен съвет по алое форевърливинг алоевера гел за пиене flp forever living aloevera gel

Certified by

International

Aloe Science Council

aloevera gel za piene forever living flp ислямски печат алое вера гел

Islamic

Seal of Aproval

сертификат кашер алое вера гел форевър ливинг флп дистрибутор aloevera gel forever living flp
сертификат  РЕТА  People for the Ethical Treatment of Animals алое вера гел флп дистрибутор форевър ливинг flp aloevera gel forever living flp
aloe vera gel forever living flp сертификат халал алое вера гел форевър ливинг флп дистибутор

Daniela Ivanova прилага политика за защита на Вашите лични данни (GDPR), с която може да се запознаете тук:
Задължителна информация за правата на лицата по защита на личните данни (Privacy notice)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now