Channels Respond to messages from multiple channels in one place.
 
  • Диди Иванова

Колаген - имаш ли нужда от него?

Updated: Jan 18, 2019

Колаген - кой ли вече не е чувал за него ?


Какво е колаген?

Първата ексклузивна козметична хранителна добавка на Форевър Ливинг ви помага да контролирате процеса на стареене. Колагенът е протеин и една от най‐важните структурни съставки в телата ни. Вече никой няма съмнение, че той играе изключително важна роля за осигуряването на еластичността и регенерацията на кожата, костите, сухожилията, ставните връзки, скелетните мускули и дори храносмилателния тракт. Колагенът комбиниран с еластин и кератин се намира в третия слой на епидермиса. Тези компоненти работят заедно за създаването на кожата на тялото, за нейното външно и вътрешно състояние. Те определят качеството на еластичността на кожата, издръжливост и здравина.

За съжаление необходимото количество колаген в организма се произвежда в нужното количество до 30-годишна възраст, а след това производството му намалява. Това разстройва структурата на колагеновите връзки, те губят своята цялост и еластичност - кожата страда и се появяват бръчки, косата става по‐тънка, появява се целулит, ставите са по‐сковани и по‐малко гъвкави. 

За загубата на така наречения „протеин на младостта“ има значение не само възрастта, но и фактори като: •    Прекалено активни мимики; •    Лоши навици (тютюнопушене, алкохол); •    Нервно-психични разстройства (депресия, стрес); •    Небалансирана диета; •    Продължително излагане на кожата на директна слънчева светлина; •    Отрицателното състояние на околната среда.

Какви ползи имаме, ако добавим колаген в менюто си?

•    Подобряване качеството на кожата; •    Изглаждане на бръчките; •    Поддържане еластичността на кожата и нейната хидратация; •    Заздравяване на рани; •    Премахване на акне; •    Заздравяване на косата и ноктите; •    Подпомага отслабването и изгарянето на целулита; •    Подобряване здравето на червата и храносмилателната система, облекчава храносмилателни проблеми; •    Подсилва имунната система; •    Подобряване здравето на черния дроб; •    Подобряване здравето на костите, предотвратяване дегенерацията на ставите, намаляване на болката при остеоартрит.


Видове колаген? Интересно е, че не всички колагени са еднакви. Според структурата се различават 28 типа колаген в човешкото тяло. Над 90% обаче от колагена в тялото е тип 1 и той се намира в най-голямо количество в кожата, сухожилията, съдова лигатура, органи и в костите.

Според произхода на колагена – т.е. от какъв източник е извлечен има три вида: животински, растителен и морски колаген (колаген от риба):

1. Животинският колаген се извлича от кожата и костите на добитък, свине, дори пилета, богат е на колаген тип1 и тип3. Колаген тип 1 и тип 3 са основни компоненти на сухожилията, костите, кръвоносните съдове, очите и кожата. Той също е богат източник на пролин и глицин – аминокиселини, които имат редица предимства - от намаляване на умората до възстановяване на увредена от слънце кожа.

2. Растителен колаген - извлича се от растителни източници, обикновено пшеничен протеин.

3. Морският колаген е влакнест протеин, извлечен от люспите и кожата на морски риби. Той също е богат на колаген тип 1, пролин и глицин. Изследванията обаче показват, че рибните колагенови пептиди са по-малки, което в резултат дава по-добрата им бионаличност, попадайки в човешкия организъм. Затова морският колаген е приет за по-качествен, защото по-бързо и лесно се усвоява. Съвременните изследвания посочват, че рибният колаген се усвоява почти 7 пъти по-добре от животинските източници на колаген ( а предвид, че в днешно време не е въпросът с какво се храним, а какво усвояваме, това си е важно предимство).


Хидролизиран колаген?

Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато купувате колаген – независмо дали е животински или морски – е дали е хидролизиран. При хидролизирането молекулата на колагенa значително се намалява до т.нар. пептиди, в резултат на което той се усвоява в пъти по-лесно (което е чудесно, ако имате проблеми с разграждането на протеините) и по-голямата част преминава в кръвния поток. А от кръвта колагеновите пептиди (съдържащи хидроксипролин) се транспортират в целевите тъкани, напр. кожа, кости и хрущял, където пептидите действат като градивни елементи за клетките и стимулират производството на нови колагенови влакна (т.е. когато човек започне да приема колаген, естественото производство на колаген в организма също се увеличава).

Колаген и витамин С? Проучванията показват, че синтезът на колаген се стимулира от витамин С т.е. без витамин С – процесът на производство на колаген се прекъсва, така че винаги гледайте състава на хранителната добавка – дали също съдържа и витамин С, както и увеличите приема на богати на витамин С храни.


Моят съвет:

За красота и здраве включи колаген в ежедневното си меню!  1.    Приемай добавки с рибен колаген за стегната, хидратирана и млада кожа, за здрави стави и кости и за балансирано чревно здраве. 2.    В кухнята за желиране използвай чист желатин от пасищни животни. 3.   Колаген от пасищни животни на прах можеш да добавяш към смутита, фрешове, сокове, сутрешното кафе, следобедния чай, към супи и ястия; може да добавяш в печива – мъфини, бисквити и други. 


Грижи се за тялото си – то ще ти се отблагодари!


С теб съм,

Диди

34 views0 comments